بانک اطلاعاتی یا دیتابیس
پایگاه داده یا بانک اطلاعاتی (database) مجموعه ای سازمان یافته از اطلاعات یا داده های ساختاریافته است که معمولاً به صورت الکترونیکی در یک سیستم کامپیوتری ذخیره می شود. یک پایگاه داده معمولاً توسط یک سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) کنترل می شود. داده ها و DBMS، همراه با برنامه های کاربردی مرتبط با آنها یک پایگاه داده یا دیتابیس (database) نامیده می شود.
انواع بانک های اطلاعاتی
انواع مختلفی از پایگاه های داده یا دیتابیس وجود دارد. بهترین پایگاه داده (database) برای یک سازمان خاص بستگی به نحوه استفاده سازمان از داده ها دارد.در لیست زیر معروفترین و پرکاربردترین بانک های اطلاعاتی معرفی شده اند:
پایگاه داده های رابطه ای (Relational databases)
پایگاه داده های رابطه ای در دهه 1980 بوجود آمدند. آیتم ها در یک پایگاه داده رابطه ای به صورت مجموعه ای از جداول با ستون ها و ردیف ها سازماندهی می شوند. فناوری پایگاه داده رابطه ای کارآمدترین و منعطف ترین راه را برای دسترسی به اطلاعات ساختاریافته فراهم می کند.
پایگاه داده های شی گرا (Object-oriented databases)
اطلاعات در یک پایگاه داده شی گرا مانند برنامه نویسی شی گرا به شکل اشیا نمایش داده می شود.
پایگاه داده های توزیع شده (Distributed databases)
یک پایگاه داده توزیع شده شامل دو یا چند فایل است که در سایت های مختلف قرار دارند. پایگاه داده ممکن است در چندین کامپیوتر ذخیره شود، در یک مکان فیزیکی قرار داشته باشند یا در شبکه های مختلف پراکنده شده باشند.
انبارهای داده (Data warehouses)
انبار داده یک مخزن مرکزی برای داده ها است. انبار داده نوعی پایگاه داده است که به طور خاص برای پرس و جو و تجزیه و تحلیل سریع طراحی شده است.
پایگاه های داده NoSQL
یک NoSQL یا پایگاه داده غیررابطه ای اجازه می دهد تا داده های بدون ساختار و نیمه ساختار یافته ذخیره و دستکاری شوند (برخلاف یک پایگاه داده رابطه ای). پایگاههای داده NoSQL با رایجتر شدن و پیچیدهتر شدن برنامههای کاربردی وب، محبوبیت بیشتری پیدا کردند.
پایگاه داده های نموداری (Graph databases)
یک پایگاه داده نموداری داده ها را بر حسب موجودیت ها و روابط بین موجودیت ها ذخیره می کند.
پایگاه های داده OLTP
پایگاه داده OLTP یک پایگاه داده سریع و تحلیلی است که برای تعداد زیادی از تراکنش های انجام شده توسط چندین کاربر طراحی شده است.